CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 22 March 2013

RESULT SPM DAH KELUAR?APA KESUDAHANNYA?

Assalamualaikum....
Kali ni nak ckp pasal result spm 2012 yang telah diumumkan semalam iaitu hari yang bertarikh 21 Mac 2013.Hari yang bersejarah ini tak akan dilupakan oleh semua lepasan SPM 2012.

SO??HOW YOUR RESULT??OK??NOT BAD??OR ''TERUKKK''??hahaha...its ok la.Bagi mereka-mereka yang mendapat result agak memuaskan tuh...diucapkan tahniah la yer..orang disini tumpang gembira..Bagi yang kurang memuaskan tuh...tak mengapa...aku nak story morry ngan korang-korang yang dapat result sebegitu rupa...
*ceh2...nak wat dairi 21 mac pulok ni...hmmm
Kalau malas nak baca baca text colour biru je

Sehari sebelum result keluar memang tak kesah...semua orang tanya tak cuak ker?hmm...ntahla...aku tak ada perasaan kot time tuh..tapi tepat pukul 10 malam 20 mac aka lagi 24 hours result keluar..time jahit tetiba rasa cuak pulok...takut sikit...Nak makan pun tak ada selera..Tapi tabahkan hati...wat macam ok je..esok pagi pulak...bangun and bersiap nak gi SM SAINS SULTAN ISKANDAR,MERSING,JOHOR ni..-->setelah sekian 3 bulan ditinggalkan<---nak breakfast pun tak selera..pendekkan cerita biler dah sampai sekolah..teros gi DEWAN SRI INTEGRASI..owh...jumpa kawan-kawan..and tak lupa amek majalah sekolah..hahaha...cantik...semua colour ni...dah maju dah..ahak...then,duduk la kat kerusi..duduk sebelah mak n ayah..agak lambat la sek aku annouce result tuh..sampai dah berapa ramai dah pok cik aku call mak aku..n my cousin got 6 A'S...owh..ok2...cuak dah tinggi ni..and finally my lovely add maths teacher aka my principal dah abes bg ucapan n mengatakan hanya 19 sahaja yang dapat straight..near miss 22 ...owh...imposible aku tergolong dalam kalangan tuh..and memang pun...aku tak merasa naek pentas amek result...kihkihkih...and majlis pun habis...sapa-sapa yang tak dapat amek result kat pentas sila ambil di kaunter yer...mak and ayah pon suruh la aku amek..aku cakap nanti la..tunggu ada org dulu..mak kata nanti ramai pulak nak tunggu...aku cakap mana ada..kelas aku ni bukannya ramai pun...15 orang je...hahaha...pastu aku pun ambil la...tengok je slip tuh..tak kira pon berapa a...tapi mcm sikit je..teros tunjuk kat parents..ni la result aku..

hanya sekadar pengajaran sahaja..


# KESAN SELEPAS MENERIMA RESULT........
OK...sikit tuh bilangan A aku...perasaan??of course sedeh kot..air mata??meleleh buat beberapa saat...tapi..aku cakap ngan diri aku...AKU TAK BOLEH NANGIS...AKU KENE HAPPY..AND FOR SURE I MUST SAY ALHAMDULILLAH AND THANKFUL TO ALLAH..aku sepatutnya rasa gembira kerana akhirnya result yang ditunggu selama 3 bulan sudah diterima..Aku dah janji pada diri aku...walau apapun terjadi aku harus terima result ni dengan hati yang terbuka.Aku teringat kata USTAZ KAZIM ELIAS....ALLAH SENTIASA MEMBERIKAN YANG TERBAIK BUAT HAMBANYA..
"Barangkali kamu membenci sesuatu sedangkan ia adalah baik buat kamu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu sedangkan ia adalah buruk buat kamu. ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui" (2:216)
 aku ingat balik aku rasa sentap pulak...maknanya nie lah result aku yang terbaeq..aku memang suka pikir positif...**ala..kadang2 tuh negatif gak...**aku pikir balik...mana taw kalau aku dapat straight nanti..aku akan main-main lepas ni?mana taw aku akan berjaya dengan lebeh cemerlang lepas ni..HEY..SPM not THE END OF THE WORLD...tak bermakna tak berjaya time SPM...lepas ni akan gagal...gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya..Aku pikir balik...adakah aku ni tergolong dalam golongan orang yang BERSYUKUR???Hidup kita ini umpama roda..kadang kala di atas...kadang kala dibawah..tapi biler kita di atas...jangan lupa orang di bawah..bantu mereka untuk berada di atas juga..biler berada di atas...jangan sombong...Eeh??Apa kait dengan bersyukur pulak??Pernah tak kita pikir orang yang lebih teruk dari kita?Apa perasaan mereka?->HEY,aku punya lagi teruk la...tapi...tolonggg la..seteruk mana kita...pikir la orang yang lagi teruk tuh...In Shaa Allah...korang akan rasa lebeh bersyukur la..Ingat.."allah bagi kita sikit-sikit , kalau dia bg skali sederap , takut kita takbur ."
"hati kena redha , kalau tak hilang keberkatan untuk rezeki yg seterusnya"
"nabi syg umatnya yang redha dgn ujian Allah dan berusaha tanpa mengaku kalah "
"bila kita dah dpt degree , takdenya org tanya spm dpt brpe . bila dh dpt master , takdenya orang tnya psl degree , dan bila dah dpt phd , takdenya org tnya psl master ."

Actually...awal tahun hari tuh..parents aku pergi menunaikan umrah di tanah suci..So,apa lagi.Tulis la semua doa aku dalam buku nota mak.Confirm la aku aku nak mintak straight a for my SPM.Macam-macam lagi aku mintak parents aku doakan.Iyelah,doa kat sana kan makbul...Tapi,akhirnya aku tak dapat pon apa yang aku nak..Adakah doa aku tak makbul?Hmm....Aku happy doa aku memang utk dpt straight tak makbul.Tapi,aku HAPPY..kenapa??ni sebabnya

“Tiada seorang muslim yang berdoa dengan suatu doa yang tiada dalam dirinya dosa, atau memutuskan silaturahim melainkan Allah akan memberikan kepadanya salah satu dari tiga perkara: sama  ada doa itu disegerakan makbul atau disimpan untuk  diberikan pada hari akhirat, ataupun dijauhkan  keburukan yang sepadan dengan doa tadi.” ( Riwayat Ahmad, al-Bazzar dan Abu Ya’la dengan sanad yang sahih ).
Maka, Ada sebahagian doa kita diterima oleh Allah di dunia. Ada doa yang tidak diberi disebabkan hikmah yang tersembunyi, lalu disimpan doa itu di sisi-Nya untuk diberikan pada hari akhirat dengan suatu yang lebih baik. Atau doa itu ditukar dengan kebaikan-kebaikan yang lain seperti diselamatkan kita dari pelbagai bahaya yang sebahagian besarnya tidak pernah diduga.
Al-Quran memaparkan banyak ayat, antaranya firman Allah (mafhumnya): "Berdoalah kepada-Ku, Aku (Allah) akan memperkenankan doa permohonan kamu..." (Surah al-Ghafir, ayat 60)
Firman Allah (mafhumnya): "Apabila hamba-Ku bertanyamu tentang Aku hai Muhammad, maka jawablah Aku (Allah) amat hampir dengan mereka, Aku memenuhi doa yang memohon kepada-Ku. Maka mereka hendaklah memenuhi perintah-Ku dan mereka beriman kepada-Ku agar mereka sentiasa mendapat petunjuk. (Surah al-Baqarah, ayat 186)
Ok..aku rasa dah panjang kot...Tak apalah..ada hikmah disebaliknya yang kita tak tahu..Doa mintak yang terbaik daripada-Nya..
**ps=aku tak taw napa ramai kwn2 aq dpt result lbeh kurang cam aq je...asal tanya je lbeh kurang sama...x pe korang..ada la rzeki korg tuh yg kita x taw..

DON'T BE SAD FRIENDS...PESANAN KEPADA DIRI SENDIRI DAN KWN2...

3 comments:

  1. salam perkenalan...sy br follow blog awk...sila follow blog saya pulak..nnt leh kita sama2 blogwalking =)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Kita dulu pun biasa biasa je result SPM, lepas SPM, banyak lagi CABARAN yang kena ditempuhi, peluang banyak untuk berjaya. SELAMAT MAJU JAYA

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah okay la tu result, janji tak ada gagal :)

    ReplyDelete